Bojtár Zenei Bt.   Bojtár Zenei Bt.

Bemutatkozás

Bojtár Zenei Bt.Bojtár Imre oboaművész a Bojtár Zenei Bt. ügyvezetője. A Győri Nemzeti Színház zenekarának volt oboa-szólamvezetője, a színház Örökös Tagja, a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola nyugalmazott oboatanára, fafúvós tanszakvezetője. Jelenleg Pannonhalmán tanít. Versenyművek szólistája itthon és külföldön. Különböző zenekarok tagjaként bejárta Európát, Kínát, járt Mexikóvárosban.
Feleségével, Gál Anikóval oboa-zongora műveket ad elő koncerteken, háttérműsornak, konferenciák kiegészítő műsorszámának, kiállítás-megnyitókon, templomokban stb.
Gyermekkorában zongorát, orgonát édesapjától, Bojtár László zeneszerzőtől tanult. Oboázni a Mohácsi Zeneiskolában kezdett Szigeti Editnél, majd Kircsi Lászlónál folytatta Pécsi Művészeti Gimnáziumban és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Pécsi Tagozatán. Oboaművészi és szakközépiskolai tanári diplomát Budapesten 1975-ben szerzett Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Pongrácz Péternél.
1973-75-ig tanított a Székesfehérvári Állami Zeneiskolában, a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában pedig fafúvós tanszakvezetőként 1975-2007-ig. 3 évig tagja volt a Győri Filharmónikus Zenekarnak. A Győri Nemzeti Színházban 1978-2011-ig volt szólamvezető.
Helyettesítő tanár volt Lovászpatonán és Oroszlányban.
2006-tól tanít a Pannonhalmi Radnóti M. Általános Iskolában, mely most Szent Benedek Iskola. 2010-től oboatanár volt a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban, Veszprémvarsányban pedig 2013-2019-ig tanított.
Diszkográfia: "A dalnak lenge szárnyán". Közreműködés: "Bojtár László műveiből" a "Rába Dal- és Társaskör karácsonyi lemeze", a "Tihanyi Bencés Apátság kórusának" CD-je, a "Bojtár László orgonamuzsikája" című CD.

Bojtár Zenei Bt.Gál Anikó a Győri Nemzeti Színház nyugalmazott karigazgatója, Örökös Tagja és a Rába Dal- és Társaskör volt irányítója. Jelenleg Pannonhalmán zongorát tanít a Bencés Gimnáziumban, valamint a Szent Benedek Iskolában. Kórus-karnagyként, énekesek zongorakísérőjeként fellép itthon, Ausztriában, Németországban, Erdélyben, Olaszországban, Vatikánban. Férjével, Bojtár Imrével oboa-zongora műveket ad elő koncerteken.
Székesfehérváron Tálas Editnél kezdett zongorázni a helyi zeneiskolában. Később Budapestre járt Miklós Györgyhöz.
Alsófokú zongora- szolfézs- és énektanári diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Pécsi Tagozatán Bánky Józsefnél és Szesztay Zsoltnál 1970-ben szerezte.
Karvezetést Budapesten tanult Párkai Istvánnál Felsőfokú Zenei Szemináriumon. 1970-ben Kodály Zoltánné ösztöndíjával Kodály-szemináriumon vett részt Kecskeméten.
1970-78-ig zongora- és szolfézstanár volt a Székesfehérvári Állami Zeneiskolában.
1978-tól egy év kihagyással 32 évig a Győri Kisfaludy, későbbi nevén a Győri Nemzeti Színház tagja, kezdetben mint korrepetitor, majd karigazgató. A Győri Nemzeti Színházban a több mint 25 opera, ugyanennyi operett és musical betanításában vett részt. A színház kórusával lehetősége volt a Nemzeti Filharmónia szombathelyi illetve a Győri Filharmonikus Zenekar hangversenyszerű operaelőadásain szerepelni.
Az akkor 110 éves Rába Dal- és Társaskör amatőr együttesével elnyerték a Fesztiválkórus címet. Részt vettek a Magyar Rádió kórushangversenyein, a Vasas Kórushangversenyein, a helyi Tavaszi, Adventi, Nyári és Egyházzenei Kórusfesztiválokon, a Nemzeti Galéria és a Történeti Múzeum koncertjein, a Kodály országa című sorozatban. Külföldi testvérkórusokkal felléptek Münchenben, Wiesbadenben, Altbachban, Linsenhofenben, az ausztriai Loosdorfban és Bécsben, a Seprődi Kórusszövetség tagjaként Marosvásárhelyen. Széles repertoárjuk lehetővé tette, hogy részt vegyenek a zenés műfajok fejlődését bemutató ismeretterjesztő előadásokon. 2008-ban énekeltek XVI. Benedek pápa audienciáján, ahol pápai áldásban részesültek.
Diszkográfia: zongorán közreműködik a „Bojtár László műveiből”, „A dalnak lenge szárnyán” és az „Ima” című CD-ken. Vezényel: a "Rába Dal- és Társaskör karácsonyi CD-jén".
Gál Anikó munkássága elismeréseként 1996-ban Győr Város Ezüst Emlékérmét, 1998-ban Szent István díjat, 2008-ban pedig Szent László Érmet kapott, 2012-ben lett a Győri Nemzeti Színház Örökös Tagja.

A Bojtár Zenei Bt. kiadványai hanglemez-, és kottaboltokban vásárolhatók, valamint interneten is. Bojtár Imre ügyvezető feladatának tekinti Bojtár László zeneszerző munkásságának közreadását, ismertetését, így koncerteket is szervez műveiből. Elsősorban kórusok, orgonaművek, oboa-zongora darabok kerülnek a közönség elé. Az Artisjus Szerzői Jogvédő Hivatal Bojtár Lászlót szerepelteti honlapján, ami garancia a minőségre, és arra, hogy sokak érdeklődésére tarthat számot.


ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ

Bojtár LászlóBOJTÁR LÁSZLÓ zeneszerző (1926-1995) életútja, művei

Linkek

Bojtár László: Nászinduló és fúga /Kovács Róbert – orgona/
Mendelssohn-Bartholdy: A dalnak lenge szárnyán /Bojtár Imre - oboa, Gál Anikó – zongora/
Bojtár László: Megkésett Kodály-sirató /Bojtár Imre – oboa, Soós Gábor – orgona/
Schubert: Ave Maria /Bojtár Imre – oboa, Gál Anikó – zongora/
Bojtár László: Változatok egy mohácsi népdalra /Bojtár Imre – oboa, Gál Anikó – zongora/
Bojtár László: Csodafiú-szarvas /Kőszegi-Németh József – ének, Gál Anikó – zongora/
Bojtár László: A Duna partján /Budapesti Kórus, vezényel Timkó Gábor, km. Almásy László Attila – zongora/
Bojtár László: Legyen a muzsika mindenkié! /Budapesti Kórus, vezényel Timkó Gábor/
Halmos László: Szent László /Rába Dal- és Társaskör, vezényel Gál Anikó/
Bojtár László: Magyar Magnificat /Rába Dal- és Társaskör, vezényel Gál Anikó/
Bojtár László: Magyar etüdök /Budapesti Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola Zingarelli kórusa, vezényel Őri Csilla/
Bojtár László: Christus vincit /Győri Bazilika Palestrina kórusa, vezényel Katona Tibor, km. Cziglényi László – orgona, Bojtár Imre – oboa/
Bojtár László: Pastorale /dr. Áment Ferenc Lukács – orgona/
Telemann: G-dúr partita – Siciliana, Allegro /Bojtár Imre – oboa, Eva Fampas – gitár/
Loeillet: á-moll szonáta - Giga /Bojtár Imre - oboa, Fabio Barbagallo - gitár/
www.artisjus.hu/bojtarlaszlo/index.html
www.mohacs.hu
https://hu.wikipedia.org/wiki/Bojt%C3%A1r_L%C3%A1szl%C3%B3
www.oboa.hu
www.kotta.lap.hu
www.oboeclassics.com/links.htm
www.orgona.lap.hu
www.jegymester.hu
www.cd-bolt.lap.hu
www.gyor.lap.hu<
www.evafampas.gr
Fabio Barbagallo - Gitárfesztivál
Loeillet: á-moll szonáta - Adagio /Bojtár Imre - oboa, Fabio Barbagallo - gitár/
Loeillet: á-moll szonáta - Allegro /Bojtár Imre - oboa, Fabio Barbagallo - gitár/
Danza Peruviana; Caballo blanca -Chile/Bojtár Imre - oboa, Orchestra di Chitarre "La Terra di Archimede", vezényel - Fabio Barbagallo/
Locatelli: D-dúr szonáta III. /Bojtár Imre - oboa, Fabio Barbagallo - gitár/
Loeillet: á-moll szonáta - IV. /Bojtár Imre - oboa, Fabio Barbagallo - gitár/
Molino: D-dúr nocturne - Andante cantabile /Bojtár Imre - oboa, Fabio Barbagallo - gitár/
Bach: I.partita - Sarabanda, Double/Bojtár Imre - oboa/
Schubert: Ave Maria /Bojtár Imre – oboa, Gál Anikó – zongora/
Bojtár László: Zeneszerző-arcképek egy gyermekdal tükrében /Bojtár Imre – oboa/